Treceți la conținutul principal

Ce este o bibliotecă digitală?


   
 
   Biblioteca este o comoarǎ de valori nebănuite, un izvor de culturǎ, informare și recreere. Poate fi asemǎnatǎ cu un templu al culturii dacǎ ne gândim cǎ în Antichitate și chiar în Evul Mediu nu era frecventatǎ decât de inițiați.
     Intuitiv, înţelegem prin bibliotecǎ digitală o colecție organizatǎ de cărţi, manuscrise și alte documente, publicǎ sau particularǎ. În același timp biblioteca este o instituție specializatǎ a cǎrei scop principal este de a organiza și a conserva cărţi, publicații și alte documente pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, educative sau recreativ.
   Astăzi, când societatea în care trăim este informatizatǎ, biblioteca tradiționalǎ în care accentual cade pe forma tipărită și unde trebuie sǎ venim pentru împrumuta o carte sau alte activităţi, pierde teren în favoarea altui concept, determinat de existența spațiului virtual și a realităţii virtuale.

     Apare, astfel, tot mai des în vocabularul nostru conceptual de bibliotecǎ digitală.Biblioteca digitală s-ar defini ca un concept asemănător bibliotecii, fǎrǎ delimitare spaţio-temporală în care găsim documente care răspund scopului nostru de căutare: informativ, educativ, creativ. În acest context chiar spațiul Internet ar putea reprezenta o bibliotecǎ digitală.
    Primii pași către o bibliotecǎ virtualǎ au fost făcuţi de utilizatorii de calculatoare înainte de apariția internetului care și-au stocat electronic diverse documente.
    Folosind calculatoarele, bibliotecile și-au format în paralel o bibliotecǎ digitală în care au transferat în format electronic edițiile rare sau deteriorate protejându-le de distrugere.
     Biblioteca virtualǎ nu se limitează însǎ, numai la documente care pot fi reprezentate sau distribuite in format tipărit ci și la documente audio-vizuale sau multimedia organizate în colecţii.

Cum putem accesa o bibliotecă digitală?

      Consultarea acestora impune condiții special prin accesul, on-line” la catalogul informatizat printr-o minima descriere de identificare urmatǎ de un link către sursa respectivǎ. Timpul de acces este relativ foarte scurt, atât la documentul respectiv cat și la documente colaterale [ex. Bibliografii], deoarece mai multe biblioteci virtuale sunt interconectate între ele.
       Dezvoltarea tehnicii în domeniu, apariția diferitelor gadget-uri [tablete, e-book-uri, telefoane mobile cu acces la internet] fac accesarea bibliotecilor virtuale într-un mod mult mai convenabil si mai comod.
       În ritmul acesta de tehnologizare a omenirii se poate ca într-o zi, în viitor accesarea unei holgrame-biblioteca ne va transpune într-un spațiu virtual, unde ne vom delecta citind romanul nostru preferat, desigur o hologramǎ.



Sub ce termeni mai găsim biblioteca virtuală?

      O astfel de bibliotecă mai este cunoscută şi găsită şi sub termenii de bibliotecă electronică, bibliotecă digitală sau bibliotecă online.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Culegere de folclor din jud. Vâlcea și împrejurimi - G. F. Ciaușanu, G. Fira și C. M. Popescu

   Culegere de folclor din jud. Vâlcea și împrejurimi Responsabilitate/atribuire: G. F. Ciaușanu, G. Fira și C. M. Popescu Autor:Gheorghe F. Ciaușanu, (1889-1953);          Gheorghe Fira, (1886-1936) Academia Romana - Din vieata poporului român Cultura Română, Bucuresti, 1928 Numărul de pagini 218   Cartea se poate citi aici  Culegere de folclor din județul Vâlcea şi împrejurimi

Țara Loviștei : geografie istorică - Conea, Ion (1902-1974)

Foto. J. Fischer - Valea Oltului la Lotru 1941   Țara Loviștei : geografie istorică - Conea, Ion (1902-1974) Cartea in format PDF se poate citi sau decărca accesân link-ul.  Fragment ,,Am văzut, așa dar, că în dreptul gurii Lotrului — de numele căruia documentul din 1233 leagă numele și situația în spațiu   Loviștei se întinde o depresiune intramuntoasă, cum nu se poate mai bine individualizată. 0 bănuială și o întrebare se impun numai decât: nu cumva aici, în această depresiune, va fi fost Loviștea? Nu cumva, cu alte cuvinte, personalitatea istorică a «Loysthei» va fi fost tot una — ca desen și limită geografică — cu personalitatea geografică a depresiunii? Documentul a spus: Terram... Loystha vocatam, ab aqua Lothur vocata , adică: Tara Loviștei, cea de la apa care se numește Lotru. Și am găsit depresiunea, pe care analogia cu toate celelalte «țări» o cerea și pentru Loviștea, tocmai aci, în regiunea de confluenței a Lotrului cu Oltul.'' (În 1233 principele de coroa...